Tuomiokirkon ristin tarina

Kun Café Krypta alotti Oulun tuomiokirkossa, oli heti alussa mukana paljon seurakuntalaisia, jotka halusivat tuoda oman osaamisensa yhteiseen käyttöön. Yksi heistä oli aktiivinen leipuri ja niinpä saimme vuosia nauttia hänen kättensä töistä. Hän leipoi kotonaan ja miehensä toimitti pullat kirkolle.

Molemmille Tuomiokirkko ja seurakunta olivat olleet tärkeitä läpi vuosikymmenten ja kun he sitten päättivät muuttaa eläkepäiviä viettämään Helsinkiin, halusi mies antaa vaimolleen pysyvän muiston, jossa yhdistyivät usko ja yhteys tuomiokirkkoon.

Näin syntyi miehen, eli arkkitehti Heikki Aronpään käsissä kaunis risti, jonka muodossa näkyy tuomiokirkon pohjapiirros. Sanoma ja muisto mukana aina.

Ennen muuttoa Heikki Aronpää kävi esittelemässä ristiä tuolloiselle käskynhaltijalle, tuomiorovasti Matti Pikkaraiselle. Tuomiorovasti ihastui ristiin niin, että kysyi, olisiko Oulun tuomiokirkkoseurakunnalla mahdollista saada korun oikeudet, jotta voisimme teettä niitä myytäväksi ja iloksi muillekin. Lupa myönnettiin ja kiitos sen, meillä jokaisella on mahdollisuus ostaa suojaava ja siunaava pala Oulun itsellemme.

Ihmiskauppa tarina

Tarinaa Ihmiskauppa hupparin elementeistä.

Tausta on musta ja keskellä loistaa kuunmuotoinen pallo, jotka viittaavat tietenkin hämärään meininkiin ja pimeään työhön. Käden ympärillä on kuin käsirautoina kiertynyt valkoinen pieni käärme, joka on kuin vaivihkaa luikerrellut pienenä ja vaarattoman oloisena kuvaan, kunnes se onkin jo

kieputtanut itsensä ranteen ympärille. Tällainen lieromainen olemus lienee ominaista ihmisdiilereille. Kuvassa etualalla on myös kauniit punaiset huulet, joiden eteen on ilmaantunut laastari vaientamaan puhujan, vienyt hänen äänensä ja määräysvaltansa. Käsi kurkottaa kohti rauhan kyyhkyä (Picasson Paloma), joka kantaa nokassaan herkullista vihreää oksaa (se voisi olla myös herkullinen vegaaninen California maki, jota ei ole tehty orjatyövoimalla!). Toivoa on aina tarjolla siis. Sininen plussa tai risti, kuinka vain haluaa, on kuvituksellinen elementti, joka voi itse kullekin tuoda omia mielleyhtymiä. Vaaleanpunainen barbapapamainen hahmo kuvaa ihmistä, mutta voi olla mikä vain orgaaninen kimpale tämän kaiken keskellä, ummistaneena viattomana silmänsä. Kolmiväriset laatikot ovat yllätyksellisiä paketteja, mutta muodostavat myös portaat, joita ihminen voi halutessaan joko laskeutua alas pimeään tai koettaa nousta ylöspäin.

Lauri Ahtinen

sarjakuvamiljonääri www.instagram.com/lauriahtinen